Πώς να διατηρήσεις τη διατροφή σου στις διακοπές
Για τους περισσότερους, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή.
Έχεις την ευκαιρία να χαλαρώσεις, να ξεκουραστείς, να περάσεις χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να απολαύσεις τον ήλιο και τη θάλασσα.
Συνήθως, μαζί με τη ρουτίνα της καθημερινότητας, που αλλάζει στις διακοπές, αλλάζουν και οι διατροφικές μας συνήθειες, με τις υγιεινές επιλογές να γίνονται ολοένα και λιγότερες.
Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό συνήθως είναι :
Η αλλαγή στις ώρες των γευμάτων
Η κατανάλωση λιγότερων γευμάτων μέσα στην ημέρα
Η κατανάλωση τροφών και ροφημάτων με πολλές (κάποιες φορές υπερβολικά πολλές) θερμίδες
Η κατανάλωση λιγότερων φρούτων και λαχανικών
Όλες αυτές οι αλλαγές στην διατροφή μας μπορεί τελικά να μας κάνουν να νιώθουμε κούραση, φούσκωμα – πρήξιμο και νωθρότητα. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή, από αυτό που θα θέλαμε.
Η διατήρηση των υγιεινών διατροφικών επιλογών στις διακοπές δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαύσεις τα φαγητά που σου αρέσουν ή ότι δεν θα περάσεις καλά.
Για να το πετύχεις χρειάζεται απλώς να:
1. Επιλέξεις υγιεινά σνακ
Κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στην παραλία, που συνήθως διαρκεί πολλές ώρες, φρόντισε να έχεις μαζί σου υγιεινά σνακ, που θα σου δώσουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, ανάλατους ξηρούς καρπούς, αποφεύγοντας έτσι, ανθυγιεινές επιλογές από μαγαζιά με fast-food.
2. Μείνεις ενυδατωμένη/ος
Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι πάρα πολύ σημαντική ειδικά όσο εκτίθεσαι στον ήλιο, καθώς έτσι, διατηρείς υψηλά τα επίπεδα της ενέργειας σου. Μην παραλείπεις λοιπόν, να καταναλώνεις αρκετό νερό. Ωστόσο, ένας ακόμα τρόπος για να καλύψεις την ενυδάτωση του οργανισμού είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσια σε νερό, όπως το αγγούρι, το καρπούζι, οι πιπεριές, ο ανανάς, το πεπόνι και οι ντομάτες, κάνοντας τα εξαιρετικές επιλογές για σνακ.
3. Φτιάξεις το δικό σου φαγητό
Αν η διαμονή σου είναι σε δωμάτιο που έχει μέσα κουζίνα, γιατί όχι κάποιες φορές από τις ημέρες των διακοπών σου, το γεύμα να μην είναι κάτι «σπιτικό» (εντάξει όχι και κάθε μέρα, διακοπές είμαστε άλλωστε!); Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεις τις ημέρες που θα φας κάτι απ’ έξω, που σημαίνει λιγότερα λιπαρά, κρυφή ζάχαρη και αλάτι, ενώ μειώνεις αισθητά και το budget των διακοπών σου.
4. Δώσεις προσοχή σε αυτά που πίνεις
Πόσες φορές δεν έχεις πάρει κάποιο δροσιστικό αναψυκτικό , milkshake ή κοκτέιλ όσο ήσουν στην παραλία κάτω από τον καυτό ήλιο; Μην ξεχνάς όμως ότι τέτοια ροφήματα κρύβουν πολλές θερμίδες και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Πριν χάσεις το μέτρημα, διάλεξε κάποια από αυτά να τα αντικαταστήσεις με νερό πρώτα απ’ όλα ή κάποιον φρέσκο χυμό φρούτων και λαχανικών.
5. Προγραμματίσεις τα γεύματα σου
Φτιάξε ένα πλάνο με τα γεύματα που σκοπεύεις να καταναλώσεις. Δεν χρειάζεται καθημερινά το κυρίως γεύμα σου να είναι περιλαμβάνει πολλά τηγανιτά φαγητά ή τα σνακ σου να είναι κάποιο γλυκό ή παγωτό. Κάνε μία έρευνα με τα μαγαζιά που θα επισκεφτείς κατά την παραμονή στο μέρος των διακοπών σου και στο μενού τους.
6. Καταναλώσεις περισσότερα λαχανικά
Βάλε σαν στόχο να υπάρχουν μία με δύο μερίδες λαχανικών σε κάποια γεύματα της ημέρας σου.
Μπορείς να επιλέξεις φρέσκα λαχανικά εποχής που μπορείς να μεταφέρεις εύκολα σαν σνακ ή κάποιον χυμό / smoothie με φρέσκα φρούτα, αλλά και λαχανικά σαν σαλάτα που θα συνοδεύουν το κυρίως γεύμα της ημέρας.
7. Ξανασκεφτείς την τακτική «όλα ή τίποτα»
Είναι λογικό όταν ξεκινάς τις διακοπές σου να θέλεις να κάνεις διάλειμμα και από το διατροφικό σου πρόγραμμα. Δεν είναι όμως όλα άσπρο ή μαύρο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να μην φας τίποτα από αυτά που επιθυμείς ή να τα φας σε μεγάλες ποσότητες. Αν γίνονται καθημερινά υπερβολές στα γεύματα σου, εκτός από τις τύψεις και τις πεπτικές ενοχλήσεις, που μπορεί να έχεις, το σίγουρο είναι η αύξηση του λίπους - βάρους.
Προσπάθησε να υποκύψεις κάποιες μέρες από τις διακοπές σου, αλλά μην ξεχνάς ότι το κλειδί είναι το μέτρο.