5 τρόποι να σταματήσεις να το παρακάνεις με το φαγητό
Υιοθέτησε τις παρακάτω συμβουλές έτσι ώστε, το φαγητό να σου προσφέρει μόνο απόλαυση και κορεσμό. Χωρίς επεισόδια υπερφαγίας και αισθήματα απογοήτευσης.
1. Σκέψου μπροστά
Αν περιτριγυρίζεσαι καθημερινά από ανθυγιεινά τρόφιμα, είναι πολύ πιθανό να τσιμπολογάς και να κάνεις λάθος διατροφικές επιλογές όλη την ημέρα. Ακόμα κι αν δεν πεινάς.
Ο τρόπος για να αποφύγεις τον πειρασμό είναι να σκεφτείς πώς θα νιώσεις αφού φας μία μεγάλη ποσότητα από τέτοια τρόφιμα. Όπως όταν ενώ έχεις χορτάσει και συνεχίζεις να τρως γιατί υπάρχει κι άλλο φαγητό στο πιάτο.
2. Πάρε τον χρόνο σου
Το μήνυμα κορεσμού από τον εγκέφαλο στο στομάχι κάνει να σταλθεί γύρω στα 15-20 λεπτά. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να τρως πιο αργά. Τρώγοντας πάρα πολύ γρήγορα, είναι ένας σίγουρος τρόπος να υπερκαταναλώσεις φαγητό, αφού το μήνυμα θα σταλθεί αφού έχεις φάει τελικά μια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεσαι στην πραγματικότητα.
Από το επόμενο κιόλας γεύμα σου, ξεκίνα βάζοντας ένα χρονόμετρο ρυθμισμένο στα 20 λεπτά και έλεγξε πόση ώρα χρειάζεσαι για να νιώσεις πλήρης.
3. Φάε χωρίς περισπασμούς
Ζούμε σε μία εποχή που βρισκόμαστε σε ένα μόνιμο τρέξιμο. Με αποτέλεσμα κάποια γεύματα (ή και όλα) να γίνονται στο πόδι. Αυτό σημαίνει ότι δεν συγκεντρώνεσαι στο φαγητό εκείνη τη στιγμή, αφού παράλληλα με το μεσημεριανό σου μπορεί να στέλνεις email για τη δουλειά σου, να οδηγείς για να φτάσεις στο ραντεβού σου. Η κακή αυτή συνήθεια οδηγεί στην άλλη κάκιστη συνήθεια. Το να μην δίνεις σημασία στο τι τρως και τελικά να καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα φαγητού.
Θέσε τον εξής κανόνα: Όταν τρως, τουλάχιστον το κυρίως γεύμα σου, να αφιερώνεις την προσοχή και τον χρόνο σου μόνο σε αυτό. Έτσι μόνο θα καταλάβεις πότε νιώθεις ότι χόρτασες και φυσικά θα απολαύσεις τη γεύση και το άρωμα του φαγητού σου.
4. Φάε πριν πεινάσεις
Όταν μένεις νηστική πολλές ώρες, ο κίνδυνος να φας κάτι ανθυγιεινό, γρήγορα και σε μεγάλη ποσότητα αυξάνεται επικίνδυνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να έχουν κάποιες καθορισμένες ώρες που πεινάνε και τρώνε. Προσπάθησε να τηρήσεις αυτό το χρονοδιάγραμμα γευμάτων, ώστε να αποφύγεις ένα πιθανό επεισόδιο υπερφαγίας.
5. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου
Πόσες φορές δεν έχεις κάνει refill στο πιάτο σου ή δεν άνοιξες τα ντουλάπια της κουζίνας ή το ψυγείο να αναζητήσεις το επόμενο τσιμπολόγημα μετά από ένα γεύμα; Μήπως το έφαγες γρήγορα; Μήπως ήσουν πολλές ώρες νηστική; Μήπως έχεις άγχος αυτό το διάστημα; Μήπως και τα τρία; Την επόμενη φορά που με το που τελειώσεις το γεύμα σου αρχίσεις να σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να φας ακόμα, μείνε 10 λεπτά στη θέση σου.
Aπομάκρυνε το πιάτο από μπροστά σου και σκέψου: Πεινάς πραγματικά ακόμα ή απλώς λιγουρεύεσαι την σοκολάτα ή τα πατατάκια που βρίσκονται σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας; Μέσα σου ξέρεις καλά ότι πρόκειται για το δεύτερο. Πάρε, λοιπόν, τον χρόνο σου και θα δεις ότι δεν πρόκειται για πείνα, αλλά για λαιμαργία.