top of page

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey
  • Instagram Clean Grey

Πόσο κακό είναι να τρως όρθιος?


Όλοι έχουμε την τάση να τρώμε όρθιοι ή ξαπλωμένοι είτε γιατί τρώμε κάτι στα γρήγορα στη δουλειά ή γιατί μετά από μία κουραστική μέρα, επιλέγουμε να φάμε το γεύμα μας ξαπλωμένοι στον καναπέ.

Για την ιστορία, η κατανάλωση φαγητού σε ξαπλωμένη στάση ήταν ιδιαίτερα στη μόδα στην αρχαία Ρώμη και Ελλάδα. Από τότε βέβαια η καθιστή στάση είναι αυτή που ενθαρρύνεται από τους ειδικούς υγείας ως η πιο σωστή στάση για να φάμε το φαγητό μας.

Πως επηρεάζει όμως, η όρθια στάση την διατροφική μας συμπεριφορά και την υγεία μας;

Η επίδραση στην πέψη

Η στάση που υιοθετούμε ενώ τρώμε, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα πέψης της τροφής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, το στομάχι «αδειάζει» πιο αργά από το φαγητό που έχει καταναλωθεί όταν καθόμαστε ή είμαστε ξαπλωμένοι σε σχέση με το να είμαστε όρθιοι. Οι ακριβείς λόγοι είναι ακόμη υπό έρευνα, σίγουρα όμως η βαρύτητα παίζει σημαντικό ρόλο.

Η στάση σώματος μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα θα γίνει η πέψη της τροφής. Η πέψη γίνεται πιο αργά όταν είμαστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι και ταχύτερα όταν είμαστε όρθιοι ή μετακινούμαστε. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ της καθιστής θέσης και της όρθιας αμέσως μετά το φαγητό.

Μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής

Κάποιοι πιστεύουν όταν παραμένοντας όρθιοι ενώ τρώνε μπορεί να τους βοηθήσει στο να χάσουν περισσότερο βάρος. Ωστόσο, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Αν και μένοντας όρθιοι μπορούμε να κάψουμε περίπου 50 θερμίδες παραπάνω ανά ώρα απ’ ότι όταν καθόμαστε, αυτό από την άλλη δεν το κάνει απαραίτητα αρκετό στο να κάνει τη διαφορά στα κιλά μας, αφού οι περισσότεροι καταναλώνουν τα γεύματα τους σχετικά γρήγορα. Έτσι, το καλύτερο σενάριο είναι, καταναλώνοντας ένα γεύμα όρθιοι μπορεί να βοηθήσει στην καύση 12 – 25 επιπλέον θερμίδων.

Σε αντίθεση, όταν καθόμαστε για να φάμε, είναι πολύ πιο πιθανό να μειώσουμε την ταχύτητα με την οποία τρώμε, μειώνοντας έτσι και τις θερμίδες που λαμβάνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό αφού προάγει το αίσθημα πληρότητας. Κατά συνέπεια, μπορεί να φτάσουμε να καταναλώνουμε μέχρι και 88 θερμίδες λιγότερες ανά γεύμα.

Η καθιστή στάση την ώρα του γεύματος μπορεί να βοηθήσει επίσης τον εγκέφαλο να λάβει το μήνυμα ότι έχουμε καταναλώσει ένα κανονικό γεύμα, μειώνοντας την πιθανότητα να φάμε παραπάνω μέχρι και στο επόμενο γεύμα.

Σου αφήνει το αίσθημα ότι πεινάς

Το ανθρώπινο σώμα έχει διάφορους τρόπους για να καθορίσει αν είμαστε πεινασμένοι ή όχι. Ένας από αυτούς είναι να αισθάνεται πόση τροφή βρίσκεται στο στομάχι. Ο βαθμός στον οποίο το στομάχι εκτείνεται μετά από ένα γεύμα, επιτρέπει τον εγκέφαλο να γνωρίζει αν έχουμε φάει αρκετά.

Όσο περισσότερο το στομάχι εκτείνεται και μένει περισσότερη ώρα γεμάτο, τόσο λιγότερο πεινασμένοι αισθανόμαστε. Να γιατί λοιπόν οι τροφές που πέπτονται γρηγορότερα, όπως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τείνουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε περισσότερο πεινασμένοι από εκείνες που παίρνουν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί η πέψη τους, όπως οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη. Όταν λοιπόν, είμαστε όρθιοι ή κινούμαστε κατά τη διάρκεια του γεύματος, το στομάχι πέπτει την τροφή μέχρι και 30% γρηγορότερα.

Προκαλεί φούσκωμα

Παραμένοντας όρθιοι ενώ τρώμε, αποτρέπουμε τη σωστή διαδικασία πέψης. Αυτό οφείλεται μερικώς στο ότι, σε αυτή τη στάση η ταχύτητα με την οποία τρώμε είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ποσότητα αέρα που καταπίνουμε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, επιδεινώνοντας τα αέρια και το αίσθημα φουσκώματος.

Επιπλέον, μία ταχύτερη πέψη μπορεί να είναι προβληματική για τον οργανισμό καθώς, επιτρέπει λιγότερο χρόνο στα θρεπτικά συστατικά να έρθουν σε επαφή με το τοίχωμα του εντέρου, καθιστώντας τα πιο δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει.

Συγκεκριμένα, όταν οι υδατάνθρακες δεν πέπτονται επαρκώς, τείνουν να ζυμώνονται στο έντερο δημιουργώντας αέρια και φούσκωμα στην κοιλιά.

Δεν απολαμβάνουμε το φαγητό

Το να είμαστε ήρεμοι κατά τη διάρκεια των γευμάτων μας είναι πολύ σημαντικό. Έρευνες δείχνουν ότι όταν είμαστε απερίσπαστοι και ήρεμοι κατά τη διάρκεια του γεύματος μας μας βοηθάει στο να απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό μας και να μην κάνουμε υπερκατανάλωση τροφής. Αυτό βέβαια απαιτεί το να επικεντρωνόμαστε σε όλες μας τις αισθήσεις κατά την μάσηση της τροφής, κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το να μασάμε πιο αργά και να δίνουμε χρόνο στον ευατό μας να απολαμβάνουμε το γεύμα μας.

Άρα, είναι καλύτερο να καθόμαστε και να απολαμβάνουμε αργά το φαγητό μας, μακρυά από το κινητό μας τον υπολογιστή, την τηλεόραση και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από το φαγητό μας.

SEARCH BY TAGS: 

bottom of page